Конкурси и състезания

Sep 25, 2023

Европейска нощ на учените


Физическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ отваря своите врати на 29 септември като част от Европейската нощ на учените.

Category: Всички новини
Posted by: admin

Традиционно, Физическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ ще отвори своите врати по повод Европейската нощ на учените, която през 2023 г. ще се проведе на 29 септември. Локацията е Физически факултет (адрес: гр. София, бул. Джеймс Баучър 5), като събитието ще започне от 18 и ще продължи до 22 часа.

От 18 часа всички посетители ще могат да се насладят на демонстрационни щандове, където учени, преподаватели, млади учени и студенти, заедно с партньорите ни от „Университет за деца“, ще представят експерименти от различни области на физическите науки. Демонстрациите са подходящи за всички възрасти и целят да покажат, че науката от най-ранна възраст е интересна, достъпна и занимателна.

Лекционната програма ще започне от 20:00 часа, като по повод Европейската нощ на учените 2023 ще бъде организирано специално издание на „Грация и гравитация“ – формат, който среща учени, поети и музиканти в триъгълника на знанието.

Научни демонстрации от 18:00 до 20:00 часа:

- Как да се ориентираме в метеорологичното време?

Учени от катедра „Метеорология и геофизика“ ще направят демонстрация на синоптична карта и ще разкажат повече за науката зад прогнозата за времето.

- Забавни физични експерименти

Катедра „Физика на кондензираната материя и микроелектроника“ ще представи занимателни опити от почти всички фундаментални области на физиката: механика, термодинамика, електромагнетизъм, трептения, вълни и оптика.

- Как да си построим наноспътник?

Млади учени от катедра „Радиофизика и електроника“ и студенти от магистърската програма по „Аерокосмическо инженерство и комуникации“ ще покажат кои са основните системи и как функционира един наноспътник.

- Как откриваме екзопланети?

Българският екип зад проекта за търсене на екзопланети EXO-RESTARТ към катедра „Астрономия“ ще покаже демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, както и какви са необходимите условия за това, една планета да бъде наречена „близнак на Земята“.

- Демонстрации на нашите партньори от „Университет за деца“

Екипът демонстратори ще покаже разнообразни експерименти за малки и големи, включително опити по физика на газовете, електричество и магнетизъм, нагледно представяне на траекториите на спътници и много други.

България, София 1164, бул. Джеймс Баучър 5

тел.: +359 2 8161 447; факс: +359 2 9625 276

www.phys.uni-sofia.bg decanat@phys.uni-sofia.bg

Bulgaria, 1164 Sofia, 5 James Bourchier Blvd.

phone: +359 2 8161 447; fax: +359 2 9625 276

www.phys.uni-sofia.bg decanat@phys.uni-sofia.bg

Лекционна програма за „Грация и Гравитация №24“в Европейската нощ на учените 2023

Време: 29 септември 2023 г. , начало 20:00 ч.

Пространство: Фоайе на сграда А на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ Грация и Гравитация ( https://dualis.wordpress.com/грация-и-гравитация ) е форум за физици, поети и музиканти, възникнал през 2008 г. по идея на проф. Миглена Николчина. Организатори на първите 5 прояви са Студентския кръжок по астрономия в лицето на Николай Качаров и Веселина Калинова и Катедрата по теория на литературата, представяна от Камелия Спасова и Мария Калинова. През 2011 г. проф. Николчина подарява формата на Катедрата по астрономия, като доц. Петко Недялков

се заема с неговото куриране ( https://astro.phys.uni-sofia.bg/grace-and-gravity/ ). Във формата са се изявяват поети и музиканти с различно светоусещане, а сред имената на лекторите се разпознават успешни съвременни български учени.

В двадесет и четвъртото издание ще участват представителите на Националното музикално училище „Л. Пипков“ Яна Пиларска (певица на народни песни) и Данко Пиларски (тамбура). Д-р Петър Ефтимов, преподавател от Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и любител-астроном, един от випускниците на магистърска програма по “Астрономия и популяризация на астрономията” на Физическия Факултет към СУ, ще представи научно-популярна лекция на тема „Животът – възможни светове“, а доц. д-р Петко Недялков ще чете любими стихотворения от своите книги:

„Другото небе“ (2008), „Букет“ (2013) и „БЕЗсъНИЕ“ (2021).

Събитието е подкрепено по проект “Изследователи в триъгълника на знанието” (K-TRIO), финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“, дейности „Мария Склодовска Кюри“.

© 2024 Софийски университет "Св. Климент Охридски", Физически факултет,